Highway 1 via Big Sur

Vi lämnar campingen tidigt på morgonen för att ta oss ner mot Big Sur. Vi har kollat och det verkar inte finnas så många campingplatser utmed kusten, utan mest nationalparker. Så vi är lite osäkra på hur långt vi ska ta oss idag. Kanske ända ner till Pismo Beach? Eller så stannar vi utmed vägen om det verkar lämpligt. Vi har sett till att ladda kylen och fyller även på bensin innan vi drar iväg. Än en gång fascineras vi över de enorma jordbruken längs vägen. Solen går upp över fälten samtidigt som vi drar oss in mot bergen. 


Allra första stoppet blir Carmel by the Sea. Det är staden där Clintan en gång var borgmästare. Fantastiskt pittoresk och gullig liten stad precis intill havet! Hög mysfaktor! Nästan lite som på östkusten/Long Island enligt mig. 


På väg därifrån stannar vi utmed vägen och får se ett gäng dykare ge sig ut i havet. Vi tar oss ner på den grovkorniga stranden och känner på vattnet och njuter av utsikten. Ser jättehäftig tång. Visst ser det ut som morötter? Vi kör vidare och ganska snart blir vi helt hänförda av naturen! Herregud vilka vyer! Vi stannar typ varannan kilometer för att beundra utsikten och fotografera… Så här kommer ett axplock:


Men vi inser snart att det här landskapet kommer inte ”ta slut”. Vi fortsätter att stanna och insupa vågskum, bergsväggar och en klarblå himmel, men inser att det inte går att fånga på bild. Vid lunchtid stannar vi på en restaurang som min kollega Vera tipsat om, Nepenthe. Wow! Vilket ställe! Fantastisk utsikt! Mitt under lunchen börjar personalen peka och visa att de ser valar som sprutar upp vatten. Vi ser inget, men det spelar ingen roll. Upplevelsen är ändå total. 


Vår breda husbil är inte alltid gjord för de slingriga vägarna, ofta stannar vi till för att släppa fram alla de coola turisterna som susar fram i sina cabbar… Det finns gott om ”turnouts” för detta ändamålet. Men det tar sin tid för alla resenärer. Oftast kan man inte köra mer än 30-50 km/h. 

Vi stannar ofta och gör små pauser, tar en fika, kokar kaffe eller tar bilder. Fantastiskt att ha allt med sig i sitt snigelskal! Inte minst att slippa leta efter toaletter till barnen…


Några timmar senare börjar vi närma oss mindre dramatisk natur men stannar vi vid en utsiktsplats med massor av elefantsälar! De ligger i hundratal på stranden och vi står länge och beundrar de fina djuren. 


Så småningom letar vi oss ut ur alla nationalparker och vi kommer in i civilisationen igen. Vi bestämde oss under dagen för att köra en längre sträcka för att komma vidare ner på södra Kalifornien. Idag har vi haft över 27-28 grader och det lockar oss att köra på så vi kommer ännu lite längre ner. Vi körde mellan kl 8 och 17 idag, detta blir nog den längsta resvägen på hela veckan. Vi bor i natt på en KOA-camping i Pismo beach. Nu är vi nere vid mer lättåtkomliga ständer, så imorgon blir det nog ett dopp i Stilla Havet. Ikväll nöjer vi oss med poolbad och bubbelpool. (Ja, vi är fortfarande ensamma om att bada…) 

2 reaktioner till “Highway 1 via Big Sur”

  1. Detta inlägg var en riktig Flashback Deluxe! Man fick nypa sig i skinnet många gånger under den vägsträckan😉 Elefantsälarna var jättehäftiga att se i det fria, men de luktade inte hallon…
    Fortsatt njuta av er härliga resa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *