Safari dag 2

Jäsp! Vi väcktes kl 05.00 för att vara redo att åka iväg 05.30 på dagens första safaritur. En snabb kopp kaffe och ett par rusks (jättegoda, söta skorpor) var det enda vi fick i magen innan det bar iväg.

C4E2FB3C-E2B0-4968-AC0A-771E110C584A

Idag hade vår guide Hamilton med sig en spårare, Doctor. En kille som hela tiden satt längst fram ovanför motorhuven och spanade efter färska djurspår.

3418B651-77F5-439E-8F87-EB64CAF8CCEA

De två första timmarna var ganska händelsefattiga. Vi såg i stort sett bara antiloper, impalor, och de ser vi ofta och i stora flockar. Sen såg vi en annan sort, kudu, som nästan såg ut som älghonor. 

Men helt plötsligt ligger det en 3 m lång svart mamba framför bilen! Ganska snabbt slingrade den sig iväg och var osynlig bland buskar och grenar. Mamban är en av de farligaste arterna här. Blir man biten dör man inom 15 minuter om man inte får motgift. Och med tanke på att vi är mitt ute i bushen hade det nog inte gått bra… 

-Detta är ett tecken, sa Hamilton! Och han hade rätt! Efter det upptäckte jag en flodhäst. Och när vi kom närmare den lilla sjön var det 4 st stora flodhästar som lekte i vattnet. Inte så intresserade av oss dock, utan de flyttade sig ganska snabbt så vi fick inga bra bilder. Vi såg en enorm örn, fisheagle, och flera hägrar (förklarade för guiden att de bor hemma hos oss i Råådalen också :)). 

Efter en stund hittade vi en hel flock lejon som satt och mumsade på en nyfälld giraffhona! En makaber syn! Honan var dräktig och en bit bort satt ett par andra lejonhonor och åt på bebisen. Usch, en otäck syn! Barnen ville knappt titta dit… Vi kom otroligt nära, guiden körde fram så vi satt 3-4 meter ifrån dem. Lite nervöst med en lejonhane, 3 lejonhonor och 9 smålejon så nära. Men guiden förklarade att de var fullt nöjda med sitt byte och inte intresserade av att hugga in på oss… 

7267D3F9-B44F-4F65-A312-0B091FEA7CC5

D579971B-5DD8-4D10-AEFD-1AE29C84DA78

Sen rann tiden iväg och när vi skulle tillbaka till frukosten dök det upp både elefanter, giraffer och fantastiskt vackra zebror! Vi hoppas få se fler zebror, dessa stod inne i ett buskage.

Efter nästan 4 timmar kom vi hem till en underbar frukostbuffé, yoghurt med färsk frukt, kaffe, juicer, toast och omeletter. Mums, nu smakade det med mat! 

Vi har fantastiskt väder, 25-27 grader och strålande sol. Man får vara väldigt försiktig dock, solen tar ordentligt även före kl 9 på morgonen. Innan lunch passade vi på att vila upp oss efter hektiska dagar, badade i poolen och slappande lite på rummet.

7D0EF808-27AF-401A-B904-C4873075EF68

Lodgen är riktigt lyxig. Vi bor bara ett 15-20-tal personer och blir påpassade hela tiden. När jag och barnen badade i poolen kom de med isvatten till oss. När vi kommer från våra safariturer får vi varma handdukar och de guidar oss till vår bungalow med ficklampa. Denna safari lodge är privat och tillhör ett område som heter Balule Private Nature Reserve, en del av Greater Kruger Park, men inte inne i själva parken. Vi har förstått att dessa erfarna guider tar oss ut till de områden de vet djuren rör sig kring, men vi hade verkligen inte förväntat oss att köra fram till djuren och stanna på några meters håll! Helt otroligt!

Vid lunchtid var det jättemycket djur precis utanför vår lodge. Vi såg en elefant, två giraffer, 6 zebror, 2 vårtsvin och en massa impalor. Fantastiskt att käka lunch i trädgården och se alla djur strosa förbi. 

Klockan 16 var det dags för dagens andra ”game view” som de säger här. Våra två vänner från Paris som gjort oss sällskap i bilen reste imorse, så var vi helt ensamma i bilen med Hamilton och hans spårare Doctor. Lyxigt! De skojar en massa med oss, och roar sig åt att Elsa utbrister ”oj!” så fort vi ser nåt djur. 

Vi såg ganska många zebror och giraffer som gick ihop. Väldigt vackra djur båda två. Hamilton berättade att de är kompisar och gärna håller ihop. Girafferna är höga och ser bra, zebrorna har bra luktsinne, så de kompletterar varandra när hot närmar sig. 

Plötsligt dyker det upp en noshörningsfamilj med 3 stora och en liten bebis. Pappan är aggressiv när han hör vår bil av någon anledning, så efter en snabb titt lämnar vi dem ifred. 

Vi åkte tillbaka till lejonen och tittade på där de fällt elefanten. Nu var lejonen totalt avslappnade, låg med stora magar och såg ut att vara väldigt mätta. De vuxna djuren orkade inte ens lyfta på huvudet när vi kom. De små åt lite, men rullade mest runt i skuggan med magarna i vädret. Totalt ointresserade av oss. Men helt plötsligt dyker det upp en gam och lejonen är på sin vakt på ett par sekunder!

F02EDFD3-8E30-466E-98B4-02932754BAAA

BE2117E0-3416-4961-9534-E87ACD1A85BC

4D9DE07D-5D9A-46E8-985B-03A02F4DB7BD

På kvällsturen stannar man alltid för en bensträckare på en öppen plats där man har koll på att det inte finns några djur. Guiderna agerar bartenders och dukar upp med gin & tonic, öl, vin eller vad man beställt. Till det bjuds det snacks. Coolt med Bush Bar! 

E9D1F440-0BF6-4CE5-95A1-0CFF5239AFBD

Lite senare råkade vi på några småhyenor som lekte i närheten av ett bo. Jättesöta ungar med väldigt lurvig päls. 

0D7F1C7D-6F63-4689-B254-BF8A35A2EFF7

Jag minns knappt alla andra djur vi såg, men något de kallade Marshall eagle, Steinbock (inte det vi kallar stenbock), en jättefin uggla och en krokodil bl a. 

C2B57F28-1625-4D30-8E1C-2B11D797A226

Efter 7,5 h safari var vi helt slut av både intryck, den skumpiga bilen och den tidiga morgonen. Så fort vi kom tillbaka fick vi det glädjande beskedet att Jimmys väska låg på rummet! Ägaren hade lyckats ringa och få rätt personer, så den kördes ut de 6 timmarna det tog från flygplatsen. Så skönt!! Och äntligen kan vi använda GoPro-kameran imorgon! 

Till middagen grillades det kött över öppen eld och till efterrätt flamberade de bananer. Maten är fantastiskt god. Den enda som klagar lite är Elsa, som inte är lika förtjust i gourmetmat… 

Men så skönt det är att lägga sig. Imorgon knackar de på dörren kl 5 igen… ?

C74C54B0-ED25-4F19-838B-0B3869D394EB